• TERÄSMUTSI

Black Friday – moraalitonta kulutusta?

Black Friday – mikä sen oikea merkitys?

Kulunut viikonloppu ja etenkin juuri perjantai oli jälleen Musta perjantai, joka tarkoitti siis järkyttävää kulutusjuhlaa. Tämä tolkuton ostamisen, alennusten ja tarjousten rynnistys saa miettimään todellisia tarkoitusperiä tämän kaiken takana. Okei, joo Black Friday – on kaupankäynnin päivä, mutta onko se todella näin moraaliton kulutuksen lisäämiseen tarkoitettu hetki? Black Friday tunnetaan jo vuodesta 1869, jolloin se tarkoitti esimerkiksi kullan hinnan sekä pörssin hintojen laskua. Täten suoranaisesti tuon ajan tarkoitus oli mielestäni enemmän varallisuuden kasvattamisessa. Sillä tuon merkkipäivän jälkeen esim. kullan hinta lähti uudelleen nousuun.  Nykyisin tämä merkkipäivä on todettu liki suoranaisesti vain kulutusjuhlaksi. Päivä Kiitospäivän jälkeen ja erityisesti juurikin kriittisen juhlakauden alku.

koko viikonloppu moraalitonta kulutusta

Tänä päivänä Black Friday, toi tietouteen tarjouksia, houkutteluja ja arvontoja jo useita viikkoja aiemmin. Tänä vuonna, ehkä juuri viime vuoden sattumusten takia, mua lähinnä vain ahdisti tuo sähköpostiin valunut mainostulva sekä samoin tuo uutisoitu ihmisten rynnistys kauppoihin. Mietityttää se, että mikä on se todellinen tarve? -Juuri se tuote, jonka sieltä mainoksista bongaat, onko se sellainen oikeasti tarpeellinen? Moni vaikuttajakin mainosti viikonlopun ajan vaikka ja minkälaista tuotetta. En kiellä, muutamalta bongasin minäkin jotain mukavaa. En kuitenkaan mitään sellaista, joka olisi ollut pakko saada. Hyvin moni meistä silti syyti rahaa viikonloppuna vain tajutakseen, kun tuotteet saapuvat ettei niitä sitten tarvitsekkaan.

Parin minuutin onnellisuus ja kaapin perälle. Senkö arvoinen on nykyään tämä yhteiskunta? Silläkö tasolla nykyään on ihmisten moraali?

myös myyjän vastuu (ko)?

Niin, onko se vastuu ainoastaan sillä kuluttajalla, joka setelinippujaan tai luottokorttejaan kauppaan kantaa? Yrittäjät ja ketjut liimaavat hintalappuja, joiden alta pilkottaa nostettu hinta. ”SUURET ALET”, todetaan. Todellisuus onkin kuitenkin jotain aivan muuta, hinta saattaa pahimmillaan olla jopa täysin sama. Puoleen hintaan voi todellisuudessa tarkoittaakin vain -20%. Missä siis myös on vastuu myyjältä, pysyä totuudessa? Toisin sanoen, missä on moraali? Mä mietin, että josko olisi ollut rahaa jota kuluttaa, olisinko tosiaan kuluttanut sen tyhjänpäiväisyyteen vai kenties miettinyt antavani sen vaikkapa kauppakustannuksiin sitä enemmän tarvitseville.

Mitä mieltä sä olet? Mitä tuo Black Friday (tai nykyään Black Weekend) oikeasti tarkoittaa? Löysitkö sä jotain hyödyllistä vai tunsitko samoja viboja kuin minäkin?

mukavaa viikkoa! 

Kerrohan mulle mitä haluaisit joulukuun aikana lukea blogistani?

xx Teräsmutsi

muistathan myös lukea:

Joulu -lapsilla vai ilman?

#alennukset #blackfriday #kulutusjuhla

13 views0 comments

Recent Posts

See All