• TERÄSMUTSI

Kipinän kanssa ajelulla -Villa Vaamila

*Palvelu saatu


Yhdistetty lomareissu sekä häämatka (part1) Lapin mykistäviin maisemiin on kotimatkaa vaille koettu. Lapissa on tullut käytyä useampaan otteeseen, mutta tällaista reissua, ei silti koskaan ole tullut koettua aiemmin. Sanoinkuvaamattoman upea matka!


Kirjoitan lisää reissustamme, mutta tässä julkaisussa keskitytään Villa Vaamila -porotilavierailuumme. Bongasin tämän aidon Laphalaisen porotilan ja suloisen Heidin sosiaalisesta mediasta, pian huomasimmekin jo sopivamme päivää itse vierailulle.

Eikä sitten aikaakaan, kun kurvattiin itse Villa Vaamilaan, Jauhojärven kylälle, Kinisjärven rantamaisemiin.


Koko miljöö on upea ja kodikas, pienehkön järven rannalla sijaitseva, 20 poron tila, jossa Heidi huolehtii näistä tunteikkaista eläimistä, kuin perheenjäsenistä konsanaan. Ovathan he jokainen persoonia tahoillaan.

(Heidillä ja miehellään on myös matkan päässä toinen tila, jossa poroja onkin sitten monta sataa.)

Porotilan pihaan kurvatessa välittyi heti sydämellinen sekä kodikas tunnelma, pienen mökin edustalla kimmelsi, kun jään päällä oli paksu lumipeite, johon auringonsäteet singahtelivat. Upea päivä tutustua tilaan sekä sen asukkaisiin.


Porot olivatkin pihalla suuressa aitauksessa vastassa sekä tilan omat koirat tulivat heti tervehtimään meitä.

Heidi sekä hänen apulaisensa Jussi toivottivat meidät lämpimästi tervettulleiksi Villa Vaamilaan. Me malttamattomina heti aloimme tiirailemaan poroja, sekä ihailemaan pihapiiriä sekä sen uskomattomia maisemia.

Pian päästiinkin oppiin. Heidi kertoi meille kuinka poro-rekeä ajetaan, vaikkakin meidän ajokki Kipinä, taisi kyllä hoitaa homman ihan itse ilman sen suurempia apuja. Me saimme vain nautiskella maisemista ja toistemme seurasta lämpimän peiton alla. Maisemathan Lapissa eivät kesken lopu.


Poro-ajelun jälkeen saimme kutsun sisään tunnelmalliseen kotaan, jossa tarjolla oli tilan emännän itsensä valmistamaa maitohorsma-mehua sekä herkullista marjapiirasta. Siinä nuotion äärellä Heidi kertoi meille elämästä porotilalla sekä miten on päätynyt juuri Villa Vaamilaan.


Kun Heidi oli nuori likka, istui hän takapenkillä isovanhempiensa kyydissä, katse kohtasi tilan monesti. Liekkö jo silloin siis silmä iskeytynyt paikkaan? Myöhemmällä iällä, Heidi ja hänen miehensä, ostivat paikan, tehden unelmastaan totta. Oma porotila, järven rannassa, pienellä Jauhojärven kylällä , Kinisjärven rannassa. Vanhoja Lappalaisia rakennuksia kunnioittaen, on tilalle saatu luotua uskomattoman elämyksellinen tunnelma. Jokainen yksityiskohta, porojen aitauksista, lämpimään kotaan, on suunniteltu ja toteutettu huolella. Vaikka kyse on Heidin ja perheensä työpaikasta, on silti intohimo poroihin käsin kosketeltavissa.


Porot ja eläimet ovat aina olleet suuri osa Heidin elämää, joten onkin luontaista, että nyt hän emännöi omaa porotilaa koiriensa kanssa. Onpa hänen jokaisella perheenjäsenellä oma porokin, 20 poron laumasta.


Porot elävät tilalla mahdollisimman luonnonmukaista ja stressitöntä elämää, saaden kuitenkin koulutusta rekiajoihin. Kesäisin tilan porot pääsevät lomalle, jolloin he saavat mukaansa gps-laitteen, jolla Heidi voi halutessaan paikantaa ja tarkkailla niitä. Porot pääsevät temmeltämään noin 100 hehtaarin alueella vapaasti ja nauttimaan lapin maisemista sekä luonnosta. Aika siistiä!


Kuten meidän ihmisten elämä, myös porojen sarvet elävät sykleissä. Nimittäin porojen sarvet kasvaa vuosi vuodelta näyttävämmiksi, vaikkakin joka vuosi ne tippuvat. 7 vuoden ikään asti sarvet kasvavat kokoa jokaisena vuotena, mutta sen jälkeen ne alkavat jälleen pienentyä. Aika jännää! Kuultiinpa muuten, että poro on tiineenä 7.5 kuukautta, jonka jälkeen se synnyttää luonnossa pienen vasan ja huolehtii siitä, kuin me ihmisäidit konsanaan.


Tietopläjäys:

Urakalla tarkoitetaan uros-poroa, joka on elämänsä toisella vuodella.

Porot voivat elää jopa 20 vuotta, mutta jo 10 -vuotias on "vanha" ja eläke-iässä.

Villa Vaamilan -porotilalla poroilta leikataan sarvet, jotta ne eivät käytä niitä "turhaan" taistelemiseen / hosu niillä satuttaen itsensä tai kanssa toverinsa.

Heidin tilalla porot ovat osa perhettä ja saavatkin sen mukaista kohtelua.

(Kaikki kuvat: Johannes Ahonen / Mungo Films)

www.mungo.fiTutustu tilaan sekä Heidin tarjoamiin palveluihin:

www.villavaamila.fi

(Heidi toimiikin ainoastaan ajanvaruksella, joten henkilökohtainen palvelu ja personoidut porotila-päivät ovat juuri sinun toiveidesi mukaiset!)


ps. Ruskan aikaan me taidetaan palata Villa Vaamilaan ja Heidin luokse, osallistumaan porojen erotteluun!)
Lisää Lappi-fiiliksiä löydät mun Instan kohokohdista: YlläsKiitos vielä Villa Vaamilan Heidi sekä tietenkin myös Johannes ja aviomieheni Mikko !x Teräsmutsi

131 views0 comments

Recent Posts

See All