• TERÄSMUTSI

Kun Äiti on viihteellä

Luin juuri hetki sitten Ilta-Sanomien tekemän jutun, jossa Salla kannusti äitejä liikkumaan myös ilman lapsia ulkomaailmassa.

Jutun voit lukea klikkaamalla tästä.


Hihkuin onnesta, kun kerrankin suomalaisuudesta poiketen on uskallettu avata suu, todella tärkeästä, mutta varmasti mielipiteitä jakavasta asiasta, äidin omasta ajasta. Toisaalta, eksyessäni kommenttiboksiin sain taas palautuksen maan päälle.Olen kuitenkin erittäin ylpeä Salla sinusta, olet huikean upea. Nimittäin on mahtavaa huomata, ettei Teräsmutsi ole ajatustensa kanssa yksin.

Me äidit ollaan niin paljon muutakin kuin vaan se tissi, tiskari tai syli. Me ollaan Naisia, meillä on halumme ja oma elämämme. Kun minusta tuli Teräsmutsi, sain heti huomata ettei ajatusmaailmani olekkaan "normaali".

Meidän elämä on hemmetin liikkuvaa, olen nuori ja kova menemään vaikka rakastankin niitä hetkiä, kun koko perhe halii sängyssä. Äitinä huomasin olevani vauhdikas, kansainvälinen ja ennen kaikkea luottavainen.

Sillä tiesin jo raskaus-aikana, että meillä se vain vauhti kasvaa, kun pikkuneiti saapuu. Niinhän siinä sitten kävikin ja Jade oli 3 -viikkoinen, kun oli ensi kerran hoidossa ja me vanhemmat vapaalla. On aivan mahtavaa, että kaikista diagnooseista huolimatta saan olla Äiti, mutta se ei poista muita puolia minusta. Olen niin paljon muutakin kuin Äiti, olen puoliso, yrittäjä, nainen ja urheiluhullu..


Miksi siis meitä Äitejä on vuosikymmenet tungettu pullantuoksuiseen muottiin?

Oma äitini on aivan päinvastaisuus minusta, sillä hän vietti koti-äidin elämää. Minä tarvitsen omaa aikaa ystävien kanssa, parisuhdeaikaa mieheni kanssa ja totta kai sitten myös perhe-aikaa. En voisi kuvitellakkaan viettäväni kymmentä vuotta vain Äitinä, äitiyttä väheksymättä.

Miksi Äitejä katsotaan pahalla, jos lähdemme viihteelle, lasilliselle viiniä tai vaikka vain ihan treenaamaan ilman lasta?

Isät saavat toki mennä ja aina heitetäänkin läppää, että "mites se isäntä jaksaa vauva-arjen?"


Miksi on ok, että Äidit ovat hieman pulleita, näyttävät juuri heränneiltä ympäri kellon ja vuoden?

Sillä, kun Äiti panostaakin itseensä se on aina lapselta/perheeltä pois, vai onko sittenkään?


Yksi suurimpia oivalluksia oman 9 kuukauden äitiysvapaani aikana oli seuraava, muualla euroopassa useammassa paikassa on lyhyempi äitiysvapaa. Esimerkiksi Espanjassa äitiysvapaa taitaa kestää vain 3 kuukautta. Moni Suomessa sitten puhuukin, että on se niin hienoa tämä 9 kuukautta kestävä äitiysvapaa. Uskallan olla tässäkin eri mieltä ja annappa minun perustella.

Nykyisin Suomessa Äitien keskuudessa esiintyy hälyyttävän paljon syrjäytymistä, masentuneisuutta sekä muita alakulon ja mt-ongelmien muotoja. Mielestäni tuo 9 kuukautta onkin omiaan lisäämään sitä, sillä Suomessa sen lisäksi myös juurikin oletetaan Äitien pysyvän kotona lasten kanssa, hoitavan kotiaskareet ja sen jälkeen vielä "antamaan" puolisolleenn mielihyvää.


Missä kohtaa Äiti/Nainen itse saa tai on oikeutettu huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan, kun koko yhteiskunta "imartelee" paskalta haisevia, väsyneen näköisiä Äitejä? Jos äitiysvapaa olisikin 3 kuukautta ja sen jälkeen seuraavat 6 kuukautta yhteiskunta tukisi reilusti perheitä, jotta päästäisiin työllistymiseen ja perhe-arjen järjestämiseen järkevästi, kiinni.


Ihailen tässä Espanjaa ja heidän kulttuuriaan, jossa lapsi ei ole VAIN vanhempien, siellä miltei koko suku huolehtii toisistaan. Se näkyy hyvinvoinnissa ja hymynä kasvoilla. Me, kun ollaan Suomessa niin ahkeria voisimme ottaa mallia tuosta yhteisöllisyydestä ja huolehtia enemmän suurena perheenä lapsistamme, tällöin Äitien jaksaminen parantuu ja sitä kautta perheen hyvinvointi kasvaa.


Tahdon kertoa vielä loppuun meidän vauva-ajasta, jonka tietenkin varoiteltiin olevan lähes helvetillinen vauvan heräilyjen yms takia. Rehellisesti sanottuna, ei meidän elämä ole ollut helvettiä eikä kamalaa. Joka kuukausi vietämme aikaa ihan kahdestaan, joka viikko minulla on hetkiä, jolloin meidän neiti on hoidossa ja minä hoidan työ- sekä muita asioita itsekseni, joka päivä meidän perheellä on yhteiset hetket. Kuulostaako kamalalta? -Ei minusta. Ja voin kertoa, että meidän vauvavuoteen sisältyy itse asiassa vähemmän riitoja sekä suuttumista kuin suhteeseemme ennen lasta. Koen myös henkilökohtaisesti olevani aivan superonnellinen juurikin nyt, että työ-kuvioni etenevät, suhteemme parantuu ja syventyy entisestään sekä että meidän Jade-neiti kasvaa vauhdilla. Kaiken lisäksi meidän järjestelyillämme Jaden ei edes tarvitse mennä päiväkotiin, kun nyt aloitan jälleen työni.


VINKKIVITONEN!

Lapsi tuo paljon elämääsi ja tuo elämä on AINA järjestettävissä niin, että aikaa piisaa lapsen, puolison ja perheen kesken. Tekosyyt nurkkaan ja avaa aistit mahdollisuuksille.


Lapsi ei ole rangaistus, lapsi ei ole koko elämä. Lapsi on upea lahja, lapsi on lisä elämään.


Mitä mieltä sinä olet, kuuluuko Äiti vain kotiin ?-Teräsmutsi

1,418 views0 comments

Recent Posts

See All

Raiskaus on aina raiskatun syy

*Seuraava kirjoitus voi järkyttää herkimpiä* Raflaava otsikko, ehkä, mutta näin minulle on todettu. Ja tuo lause jos mikä satuttaa, jo ihan ketä vain, mutta erityisesti tuon karmivan kokemuksen kokene

OTA YHTEYTTÄ

YHTEISTYÖT&TIEDUSTELUT
hensku (at) terasmutsi.com
+358 50 3160 000
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

©2020 BY TERÄSMUTSI.