• TERÄSMUTSI

Suomen kovin naarasleijona -Mitä äitiys on?

Ootko sä koskaan miettinyt, että mitä äitiys todella on?

Äitiyttä vahvempaa ei ole. Se todella sekoittaa naisen pään ja ajatukset. Se saa niin paljon ajatuksia aikaan, siitä kuka on, mitä haluaa ja miten olla paras äiti omalle lapselleen? Miten yleensäkkään määritellä se mitä äitiys on? Mä päädyin pohdimaan äitiyttä todella vahvasti ja aidosti, vahvistaessani ”Suomen kovimman NaarasLeijonan” missiota ja ajatusta.

Mietin paljon, että onko hyvän äidin mittari se, että laittaa aina ja kaikessa lapsensa etusijalle? Vai onko se sitä, että hukutat lapsesi rakkauteen ja hellyydenosoituksiin? Mitä ihmettä se äitiys oikein on; jotain syötävää, käsin kosketeltavaa?

Kun musta tulee mutsi, oon kuin naarasleijona

Nämä olivat kuuluisia viimeisiä sanojani, ennen tyttäreni syntymää. Enpä arvannut tuolloin kuinka oikeassa ja samalla kuinka väärässä olinkaan. Olen todellakin kuin NaarasLeijona, puolustan laumaani kuuluvia, olen vahva ja näytän sen. Tiedän oman arvoni ja näytän senkin. En kuitenkaan äitinä ilmennä sitä kaikista yleisintä, jossa äiti lakkaa huolehtimasta itsestään ja katoaa äitiyteen. Sillä juuri ennen raskautumistani sekä raskauden aikana opin tärkeimmän, opin rakastamaan itseäni ensin. Edes oma lapsi ei voi mennä oman hyvinvointisi edelle sillä silloin koko laumasi (=perheesi) kärsii siitä. Kun muistat huolehtia omista tarpeistasi ensin, riittää sinulla voimavaroja auttaa ja tukea muita. Ajatteleppa vaikka lentokonetta, jossa ilmanpaineet tippuu ja kasvojesi eteen hypähtää happinaamari. Miten lentoyhtiöt neuvovat sinua toimimaan? Kyllä ainakin itse huolehtisin ensin oman happinaamarin, jonka jälkeen varmistaisin muiden hyvinvoinnin. Kun sä itse äitinä nautit omasta elämästäsi ja koet voivasi hyvin, silloin sun koko laumasi voi hyvin. Oikeastaan silloin koko lauma voi erinomaisesti!

äitiys on aivan hel*etin hieno asia, mutta

Ei todellakaan asia, jonka edestä sinun tulisi uhrata ihmissuhteet, oma hyvinvointisi ja koko elämäsi. Tämä tuntuu olevan hyvinkin monelle äidille vaikea asia sisäistää. Eikä ainoastaan äideille, myös perheen iseille / puolisoille, sillä he tuntuvat vaativan välillä yliluonnollisia voimia ja kykyjä äidiltä. Ja vaikka meillä äideillä pörrääkin ensimmäiset hetket lastemme elämästä kehossamme äiti-hormonit, jotka auttavat jaksamistamme. Ei meilläkään voimia ole ikuisesti. Miettikää esim, iseille järjestetään heti synnytyksen jälkeen varpajaisia. Missä on äitien bileet?  -Me kuitenkin ollaan puskettu lapsi tai lapset ulos kehostamme, kasvatettu pötsiä vajaa vuosi ja taisteltu elämässämme erilaisten vastoinkäymisten kanssa tämän ansiosta. Haluaisin lanseerata ”Mama -bailut”. Jokainen mutsi ansaitsee bileet oman itsensä kunniaksi. Jumankauta nainen, sä todella teit sen!!

Ja uskallan väittää, että tiedän mistä puhun. Mulle äitiys on älyttömän upea lahja, sillä lapsia ei pitänyt mahdollista saada. Se on niin suuri lahja, että niinäkin hetkinä, kun tekisi mieli lukita itseni vessaan ja huutaa turhautumiseni ulos, koen silloinkin suurta kiitollisuutta.


Äitiys on siis brilliantti juttu, mutta vieläkin hienompaa on olla,

NaarasLeijona, joka toteuttaa omia unelmiaan ja kykenee nauttimaan siitä omastakin elämästään ilman äiti-roolia. Äitiyden tulisi olla sellainen voimavara ja yhdistävä tekijä meidän naisten kesken. Ei todellakaan kilpailuväline ja ”kuka tekee sen parhaiten” -mittari. Äitiyttä on hyvinkin erilaista. Siinä missä toinen kokee äitiyden vetovoimaa jonkun muun biologiseen lapseen, voi toinen rakastaa omaa lastaan aivan yhtä vahvasti. Jokainen tyyli olla äiti on aivan yhtä arvokas. Ja juuri siksi jokaista tyyliä tarvitaan, jotta tässäkin maassa naiset vihdoin osaisivat avata silmänsä erilaisuuden ihannoinnille. Meillä kasvatetaan lapsesta vahva, rohkea ja päämäärätietoinen NaarasLeijona, mutta teillä voidaan samaan hengenvetoon ihannoida ujoutta. Ja molemmat on yhtä mageita juttuja, molemmissa äidin rooli on tärkeä. Me äidit ollaan todella korvaamattomia ja juuri siksi meidän on pidettävä itseämme korvaamattomina.

Arvostakaa äidit itseänne, huoltakaa kehoanne, mieltänne ja suhteitanne. Nauttikaa siitä kehosta, joka teille on suotu. Kunnioittakaa itseänne niin paljon, että sanotte ”ei” myrkyllisille suhteille. Äidit jos ketkä tietävät mitä ajan tuhlaus on ja meillä siihen on vähiten intressejä. Juuri siksi kannustan äitejä myös miettimään rohkeasti ja avoimin mielin, mitä asioita oikeasti elämältään haluaa. Jos se ei ole se sama työ, jossa raskautuessa olit, niin uskalla pyytää muutosta ja hypätä siihen kiinni. Jos se ei ole enää se suhde, jossa olit raskauden alussa, niin uskalla lähteä ja kasvattaa lapsesi itsenäisenä naisena.

xx Teräsmutsi

#äitiys #naarasleijona #vahvuus

3 views0 comments

Recent Posts

See All